Меѓународен ден за заштита на детето

Со заложби за посветена работа кога е во прашање намалувањето на детската сиромаштија, обезбедувањето еднакви шанси за секое дете и подобри услови за живот и ран детски развој. Опфатот на…

Со заложби за посветена работа кога е во прашање намалувањето на детската сиромаштија, обезбедувањето еднакви шанси за секое дете и подобри услови за живот и ран детски развој.

Опфатот на деца за детски и образовен додаток е зголемен за 20 пати, се работи на намалување на детската сиромаштија која во моментот изнесува околу 30 %.

Министерството ги подобрува условите за ран детски развој. Зголемен е капацитетот на градинките за 23 нови објекти а целта е во следните 4 години опфатот на деца во градинките да се зголеми за 50%. За таа цел за 2019 е обезбеден 300% повисок Буџет за нови градинки и поквалитетно предучилишно образование, информираат од Министерството за труд и социјална политика од каде дополнуваат дека За 16 месеци за 75 % е намален бројот на деца сместени во институции.

За да се превенираат пак сите форми на насилство врз децата вклучувајќи го и запоставувањето, нашата земја е прва во регионот која  воведе индикатори за препознавање на деца жртви на насилство.


Related Articles

Be the first to write a comment.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Здравство

Сакаш да си крводарител? Кој се може да дарува крв. Дознајте

Починале 122-ве доенчиња на ГАК минатата година, одговорност сеуште нема кај никој. Филипче дали спиеш мирно? Како?!

Социјала

ВМРО-ДПМНЕ: Ако СДСМ водеше грижа за детската заштита немаше да го укине додатокот за трето дете

ВМРО-ДПМНЕ: Лицемерно е СДСМ да се фали со мерки кога сиромаштијата е искачена на енормно ниво

СЕ ТОКМИ НОВ ЗАКОН, МТСП помага: Околу 3.000 „фантоми“ или „сиријци“ ќе добијат документи како сите други луѓе

Мое здравје

Следи да видиме што се високи температури – До крај на месецот многу пресврти

Од утре летни температури до 33 степени

Зошто жените треба да пијат пиво?!

Зелката го уништува ракот, го јакне имунитетот и го штити срцето, секој ден пијте сок од зелка!

Ќе ви подари здравје, ќе ве ослободи од болести и од вишокот на килограми – ЧИА СЕМЕ

Нутриционизам
Животен стил