Претседателот на САД, Доналд Трамп тврди дека Кина можела да го запре новиот коронавирус пред да се прошири во светот и оти американската администрација спроведува „сериозна истрага“ за тоа.

– Спроведуваме многу сериозна истрага… Не сме среќни со (постапувањето на) Кина, истакна Трамп на прес-конференција во Белата куќа.

Тој додаде дека вирусот можел да биде запрен на местото каде што настанал.

– Можеше брзо да биде запрен и не би се проширил низ целиот свет, наведе Трамп.