Земете длабоко воздух. Задржете го здивот. Држете го уште малку. Сега полека испуштете го воздухот од белите дробови. Се чуствувате подобро? Добро, но ова не е единствената антистрес техника која може да ја применувате.

Мали трикови или кратки совети

-Силно отворете ја устата, задржете ја така  барем 15 секунди. Повторете ја постапката неколку пати. Овие затегнувања и опуштања на мускулите на лицето ќе направи да ви се намали напнатоста околу вратот.

-Вдишете длабоко. Оближете ги усните, па полека испуштајте здив. Ладниот воздух ќе ви помогне да се смирите.

-Набавете си тапа од плута. Ставете ја меѓу забите и нежно загризувајте. На овој начин ќе ви се опушти вилицата, а со тоа и главата.

На долг рок

-Имате обврски (работни, семејни или хоби), секогаш имајте план.

-Немојте да заборавите да направите и план Б.

-Потпрете се на пријателите.

-Немојте да носите одлуки без советување со личност која е успешна во областа на животот која вам ви предизвикува стрес.

-Немојте да ги игнорирате финансиите, тие често знаат да бидат причина број еден за стрес.