Долго време се смета за храна која дебелее, но научниците сега го тврдат обратното. Две порции на компир дневно го намалуваат крвниот притисок и тоа без последица на вашата линија. Меѓутоа истражувачите предупредуваат дека е важно на кој начин се спрема оваа храна.

Најздрав е компирот зготвен во микробранова без масла и други додатоци, но и зготвениот компир во рерна е прифатлив. Микробранова е најдобро решение бидејќи компирот припремен во неа има најхранливи состојки.

Компирот има помалку калории од ориз и тестенини, а богат е со витамин Ц. Добар избор на витамин Б , магнезиум, калиум и цинк. Компирот со средна големина има околу 110 калории.