Во сабота, на 23-ти мај е Национален ден на Власите и е неработен ден за граѓаните припадници на влашката заедница во земјава согласно Законот за празниците, соопшти Министерството за труд и социјална политика.

Оттаму на граѓаните припадници на влашката заедница им го честитаат Националниот ден на Власите.