Во текот на летото, поради големата топлина, дефинитивно мора да обрнеме внимание на она што го јадеме и да избереме храна што не храни, но и хидрира. Тогаш е многу важно да јадете вистинска храна за да ги надополните потребните витамини и минерали во организмот.

Во лето, особено кога е многу топло, не треба да занемарувате овошје и зеленчук. Искористете ги придобивките од летото, затоа што тогаш има многу овошје и зеленчук кои воодушевуваат со вкус и хранливи материи.

Во текот на летото, треба да се држите до лесна храна што се лади и вклучува:

Од овошје – јагоди, јаболка, круши, дињи, лубеници, праски, нектарини, кајсии и сливи.

Од зеленчук – брокула, кафиол, краставици, тиквички, пиперки, боранија и пченка.

Овошјето и зеленчукот од портокал, жолто и црвено содржат растителни пигменти кои ја стимулираат пигментацијата и исто така имаат антиоксидантни ефекти.

Имајте на ум, во текот на летото треба да јадете храна лесна за варење, богата со вода и минерали што се губат преку потење, со повеќе растителни влакна и помалку маснотии и протеини. Исто така, треба да пиете многу вода.