Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 170.412, бројката на оздравени пациенти е 152.916, на починати е 5.727, а бројот на активни случаи изнесува 11.769.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 73686, Активни 4150
Куманово 9860, Активни 768
Прилеп 8509, Активни 151
Тетово 9671, Активни 1911
Битола 6583, Активни 213
Велес 5632, Активни 127
Гостивар 7198, Активни 1494
Кавадарци 5330, Активни 132
Охрид 5338, Активни 294
Штип 5115, Активни 123
Струмица 4814, Активни 554
Струга 3350, Активни 353
Кочани 2924, Активни 103
Кичево 3335, Активни 560
Гевгелија 2253, Активни 55
Неготино 2205, Активни 19
Свети Николе 1604, Активни 65
Ресен 1340, Активни 92
Крива Паланка 1242, Активни 10
Радовиш 1262, Активни 73
Берово 1110, Активни 51
Делчево 1012, Активни 33
Дебар 1226, Активни 192
Виница 934, Активни 35
Пробиштип 805, Активни 16
Валандово 720, Активни 33
Богданци 516, Активни 22
Крушево 502, Активни 12
Демир Хисар 410, Активни 10
Демир Капија 401, Активни 3
Кратово 428, Активни 51
Македонски Брод 417, Активни 47
Пехчево 289, Активни 8
Македонска Каменица 257, Активни 8
Дојран 134, Активни 1