Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека бројот на нови случаи на Ковид-19 продолжил да опаѓа минатата седмица. Во светот се пријавени 3,6 милиони нови случаи во однос на четирите милиони новозаразени од претходната седмица. Минатоседмичниот пад на заразени го означил и првиот значаен пад во повеќе од два месеци, со опадната бројка на заразени од Ковид-19 во целиот свет.

Најмногу случаи на коронавирус се забележани во САД, Индија, Велика Британија, Турција и Филипините. СЗО соопшти дека делта сојот кој брзо се шири е пријавен во 185 земји и е присутен во секој дел од светот. Организацијата исто така ја ревидирала својата листа на “варијанта од интерес”. Таа листа содржи список на варијанти кои потенцијално би можеле да предизвикаат голема епидемија.

СЗО наведува дека ги следи „ламбда“ и „му“ варијантите, кои настанале во Латинска Америка, но сѐ уште не предизвикале раширена епидемија. СЗО претходно соопшти дека во сите земји делта варијантата стана доминантен сој.