5 причини за вртоглавица:

Нискиот крвен притисок, лекови, мозочен удар, бременост, срцев удар се само некои од случаите кога може да дојдеме до вртоглавица. Што друго може да го предизвика?

Дехидрирање

Дехидрирањето на телото може да доведе до голем број нарушувања а вртоглавицата е едно од нив. Кога не внесуваме доволно вода и течности, нашиот волумен на крв се намалува и крвните садови се намалуваат. Ова ја спречува циркулацијата, како и снабдувањето со кислород во мозокот.

Анксиозност

Анксиозноста е многу вообичаена состојба и понекогаш дури и не сфаќаме дека тоа е дел од нашите секојдневни животи. Некои од симптомите кои сугерираат дека треба да го намалиме стресот се вртоглавица и замајност. Обидете се да ја балансирате непријатноста со длабоки вдишувања и издишувања.

Низок шеќер во крвта

Држење на строги диети, прескокнување оброци, дијабетес може да предизвика вртоглавица. Вашето тело страда од ниско ниво на шеќер во крвта, а вашиот мозок и другите органи добиваат помалку енергија.

Ниското ниво на шеќер во крвта честопати е придружено со потење. Во овие ситуации, за регулирање на нивото на шеќер во крвта, можете да јадете овошје, да пиете чаша сок и да консумирате друга храна.

Спорт

Ако сега започнете да се занимавате со спорт, може да доживеете вртоглавица и гадење после вежбање или за време на вежбање. Ова се случува и кога имате напорен тренинг и кардио тренинг. Ако вашиот тренинг е премногу тежок за вашето ниво на подготовка, ако внимавате на исхраната во текот на денот, ако имате недостаток на калиум и магнезиум во вашето тело.

Ако се чувствувате лошо, одвојте неколку минути за да се опуштите и пијте доволно вода. Исто така, околу час и половина – два пред тренингот јадете протеини или јаглени хидрати. Не треба да тренирате на полн стомак, но не е добро ниту да се гладувапред да бидете физички активни.

Алергии

Некои алергии исто така можат да предизвикаат често да се чувствувате вртоглавица. Дали сте слушнале за внатрешното уво? Тој е одговорен за контролирање на вашата рамнотежа. Алергени како миленичиња, прашина, полен и многу други може да предизвикаат воспаление во средното уво, а како резултат на тоа вашето тело ќе реагира со вртоглавица.