Со текот на годините, во телото се случуваат промени кои бараат преиспитување на многу навики, вклучувајќи ги и навиките во исхраната.

Така, американската публикација My Domaine, заедно со експерти од областа на здравата исхрана и водечките нутриционисти, составија листа на 5 производи кои треба да се избегнат после триесеттата година.

Шеќерот, кој предизвикува воспалителни процеси во организмот и ги оштетува влакната на колагенот и еластинот, кои се одговорни за младата и здрава кожа, е на прво место на списокот. Покрај тоа, одбивањето на чист шеќер нема да го реши проблемот, бидејќи многу производи содржат „скриен“ шеќер, чија количина исто така треба да ја регулирате.

На девојките после триесеттата година им се советува да се откажат од ниско-квалитетни тестенини, дозволувајќи си само тестенини направени од цели зрна пченица. Од исхраната треба да го исклучат печењето и белиот леб што содржат големи количини на шеќер и гликоза, што можат да го нарушат во организмот производството на колаген и многу протеини.

Претпочитајте интегрален леб и здрави слатки. И покрај сите митови за придобивките од диеталните пијалоци, експертите не препорачуваат да ги земаат девојки по 30-годишна возраст: штетните материи во нивниот состав негативно влијаат на хормоните на тироидната жлезда.