Околу 10 жени од 100 имаат проблеми со плодноста, односно со забременувањето, покажуваат статистиките.

Човечкото тело работи на чудни начини, кога треба да создаде нов живот, па ако и вие имате мака и не можете да откриете каде е проблемот, можеби овие неколку потточки ќе ви ги отворат очите и разрешат дилемите.

5 работи кои негативно влијаат на плодноста:

1. Претерано вежбање

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-2.jpg


2. Високо ниво на стрес

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-3.jpg


3. Години – жените во 20-тите имаат 25-30% повеќе шанси да забременат, отколку во 30-тите

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-4.jpg


4. Нездрава тежина – прекумерна или под просекот

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-5.jpg


5. Претерана изложеност на хемикалии

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-6.jpg

5 работи кои позитивно влијаат на плодноста:

1. Практикување на јога

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-7.jpg


2. Внимателно користење на било какви препарати за интимна употреба (гелови за туширање, лубриканти, вагиналети)

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-8.jpg


3. Консумирање на разновидна исхрана

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-9.jpg


4. Внесување на суплементи и витамини во исхраната

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-10.jpg


5. Намалување на внесот на кофеин

5-raboti-koi-moze-da-vlijaat-na-plodnosta-negativno-i-pozitivno-11.jpg