Истражувањата спроведени од западни експерти отишле чекор подалеку со нивните анализи, потврдувајќи ја моќната ефикасност на медот кога се комбинира со циметот.

Официјалните резултати од истражувањата при универзитетот во Копенхаген откриваат листа на заболувања, за кои овој природен лек е вистинското решение.

Кај 200 пациенти, кои биле вклучени во истражувањата, кои консумирале смеса од 1 кафена лажица мед и половина кафена лажица цимет пред појадок, по 73 недели, болката од артритисот целосно исчезнала.

2. За висок холестерол

Луѓето кои имаат висок холестерол треба да пијат по 450 мл чај по нивен избор, во кој притоа се додаваат 2 каени лажици мед и 3 кафени лажици цимет. Според експертите, по 2 часа нивото на холестерол се намалува за 10%.

3. Срцеви заболувања

Ужината составена од парче леб врз кое е нанесена комбинација од мед и цимет го намалува холестеролот и крвниот притисок, при што значително го намалува и ризикот од срцев удар. Благодарение на чудесната комбинација, се обновуваат вените и артериите.

4. Лоша дигестија

Комбинацијата од мед и цимет ја ублажува болката во стомакот и ја намалува неговата подуеност, докажуваат истражувањата. Неопходно е да се измешаат 2 супени лажици мед со 1 кафена лажица цимет и да се консумраат непосредно пред оброците.

5. За долговечност

Медот ја одржува кожата да биде мека и свежа и притоа го забавува процесот на стареење. На средна возраст, луѓето кои редовно консумираат мед и цимет се поздрави и со поголема физичка издржливост, а консумирањето на чај со оваа комбинација, го продолжува нивниот животен век.