Болката во стомакот се јавува во различни форми и големини: понекогаш таа е остра, понекогаш тапа или дури и цврста. Поради основните функции на органите и нервните завршетоци, кои се наоѓаат во оваа област, постојат многу причини. Ако знаете каде имате болки, веќе сте на половина пат да дознаете што се случува.

1. Лева средина

Ако почувствувате болка во висина на половината од левата страна, тоа може да укажува на инфекција на бубрезите или камења во бубрегот. Ако имате болно мокрење и запек, тогаш мора да го посетите лекарот. Можеби имате проблеми со лумбалниот дел од ‘рбетот.

2. Средина

Ако почувствувате болка во центарот на стомакот или околу папокот, тоа може да значи дека имате проблеми со слепото црево (особено ако болката е остра или чувствувате гадење) или со панкреасот.

3. Десна средина

Ако имате болка на десната страна во висина на половината, тогаш имате проблеми со бубрезите или запекот. Уште еден проблем може да биде, дивертикулитис, кога расте кеса на ѕидот на дебелото црево.

4. Левата страна на долниот дел

Поголемиот дел од цревните проблеми ќе се појават во долниот дел на стомакот. Жените, исто така, имаат грчеви во текот на менструалните циклуси на двете страни.

5. Долен дел од центарот

Боловите под папокот може да бидат резултат на инфекција на уринарниот тракт или воспаление на болестите на цревата. Жените често имаат проблеми со репродуктивните органи (одете на редовни прегледи кај гинеколог).

6. Десен долен дел 

Болката на оваа страна на стомакот укажува на напнатост на мускулите или премногу работа генерално. Ако се јавува често, тогаш треба да посетите лекар. Ако болката е остра, проверете дали имате воспаление на слепото црево.

7. Горен лев дел

Ако ја чувствувате болката во овој дел, тогаш причината е стомакот. Може да биде и чирот или панкреасот. Ако болката е интензивна и силна, тогаш може да имате жолчен камен во жолчните патишта. Посетете го лекарот.

8. Горен среден дел

Болката во горниот дел на стомакот често е поврзана со рефлуксна киселина или друг проблем со стомакот и хранопроводникот. Во зависност од болката, улкусот или каменот во жолчката може да бидат причина на проблемот.

9. Горна десна страна

Болката во овој дел од стомакот може да биде знак за чир во тенкото црево (дванаестопалечно). Причина за тоа е енормното лачење на желудечни сокови.