Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 14 762, бројката на оздравени пациенти е 11 965, на починати е 606, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2191. Најмногу активни случаи има во: Скопје 744, Куманово 281, Гостивар 157, Прилеп 131, Тетово 119 и Штип 112.

Според завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по општини во Скопје изгледа вака:

 • Чаир – 90
 • Гази Баба – 78
 • Аеродром – 103
 • Карпош – 80
 • Центар – 78
 • Кисела Вода – 85
 • Ѓорче Петров – 40
 • Бутел – 52
 • Шуто Оризари – 29
 • Студеничани – 28
 • Сарај – 22
 • Арачиново – 14
 • Илинден – 13
 • Сопиште – 7
 • Чучер Сандево – 3
 • Петровец – 8
 • Зелениково – 2
 • Странец – 8
 • Нераспределен-4