Сигурно веќе ви е смачено да читате за квалитетниот сон, но спиењето е многу важно за здравјето иако можеби вам не ви изгледа така. Обично, за доволно се сметаат стандардните 7-8 часа спиење, но сепак тоа не е секогаш случај.

За да имате квалитетен сон, важна е и возраста, која одредува колку часа спиење ви се доволни.

И додека многумина чекаат да дојде викенд за да се наспијат, а во текот на работната недела се измачуваат и остануваат будни до доцна, не се ни свесни колку тоа може да им наштети.

 • Недостаток на сон

Недоволниот сон го ослабува имунитетот и може да доведе до сериозни последици, како и да го зголеми ризикот на развивање на следниве проблеми и заболувања:

 • Исцрпеност
 • Депресија
 • Промени во работата на хормоните
 • Кардиоваскуларни заболувања
 • Проблеми со видот
 • Дијабетес

Покрај сите овие работи, лошиот сон влијае и на телото и изгледот, може да дојде до накачување тежина, подочници и менување на бојата на кожата.

 • Возраст и сон

Научниците откриле поврзаност помеѓу возраста и потребниот број на часови за добар сон:

 • 0-3 месеци: 14-17 часа
 • 4-11 месеци: 12-15 часа
 • 1-2 години: 11-14 часа
 • 3-5 години: 10-13 часа
 • 6-13 години: 9-11 часа
 • 14-17 години: 8-10 часа
 • 18-25 години: 7-9 часа
 • 26-64 години: 7-9 часа
 • 65+ години: 7-8 часа

Колку е повозрасен човекот толку помалку часови за спиење му се потребни, во зависност од децата.

На бебињата им е потребно најмногу сон, на децата до 18 години им се потребни до 10 часа сон, а подоцна периодот за квалитетен сон доаѓа до стандардните и познати 7-9 часа.

 • Подобрување на сонот

Следниве совети ќе ви помогнат подобро да се наспиете и да се чувствувате посвежо секојдневно:

 • Запомнете дека треба да сте будни преку ден, а навечер да спиете – ако ја нарушите оваа шема, ќе настанат проблеми
 • Заспивајте и будете се секој ден во исто време
 • Не пијте алкохолни пијалаци пред спиење
 • Не се прејадувајте навечер
 • Создадете си удобна и пријатна атмосфера во спалната
 • Одберете удобен кревет и душек и квалитетни перници и постелнини
 • Не користете електронски уреди пред спиење
 • Кратка прошетка на свеж воздух ќе ви помогне да заспиете побрзо