Др. Владимир Аврамоски денес на својот фејсбук профил објави пост на кој објаснува дека за победа на оваа пандемија наречена Ковид-19 потребна е офанзивна стратегија за идентификување на сите носители, но и масовни тестирања со последователна самоизолација. Тој посочува дека во моментов сеуште не е докажана спонтана мутација на вирусот во светски рамки, па ни во Македонија според која може да се каже дека вирусот е ослабен. Во продолжение ви го пренесуваме неговиот пост во целост:

-Да расчистиме малку… Постојат три типа на носители на SARS-CoV2:

1. Асимптоматските носители (луѓе кои не развиваат никакви симптоми на COVID-19, а се способни да ја шират заразата во првите 7-10 дена заразата од нивното инфицирање)

2. Пресимптоматски носители (луѓе кои се рано дијагностицирани, а допрва ќе развијат симптоми, вообичаено манифестирањето на симптоми во просек е на 5-6 ден од контакт со инфицирано лице иако инкубациониот период е од 1-14 дена)

3. Симптоматски носители (луѓе кои имаат веќе развиено симптоми на COVID-19)

Во моментов сеуште не е докажана спонтана мутација на вирусот во светски рамки, па ни во Македонија според која може да се каже дека вирусот е ослабен… Во зависност од тоа колку е “млада” популацијата во некоја земја, обемот на асимптоматски случаеви може да се движи од најмалку 50%, а во некои стручни објави од други земји тој обем може да се движи од 3 до 4/5 од вкупно инфицираните, варијабла кој никој не може да ја предвиди за Македонија!

Во Македонија се претпоставува дека над 400 000 луѓе се на возраст над 60 години, ако не е ова точно, слободно некој нека ме корегира! Сите оние кои ја пребродиле болеста и се на возраст над 40 години доминантно создаваат стабилен и ефективен со неутрализирачки антитела хуморален имунитет, додека кај помладите се смета дека доминира целуларниот имунитет. Па оттука е битна и селекцијата на пациенти за донори на конвалесцентна плазма. Се разбира дека за ова е потребна поширока научна дебата по ова прашање во Македонија…

И уште еднаш, за победа над оваа пандемија неопходна е офанзивна стратегија за идентификување на сите носители на SARS-CoV2 со комбинација на PCR и серолошки тестирања што помасовно, со последователна самоизолација! Околу терминот самоизолација неопходна е медиумска кампања што тоа значи и како се применува! На народов наш не му е јасно како треба да се практикува самоизолација!

За борба против овој вирус постои и опција како да се едуцира народот сам да изведе земање на брис во домашни услови, а тој потоа на безбеден начин да му се предаде на здравствениот работник! На крај, се мислев дали вреди пак да пишувам на мојот профил и да трошам енергија, но се надевам дека ова ќе допре кај што треба…