На азиските берзи вредноста на акциите нагло се намалија бидејќи инвеститорите стравуваат од ширењето на корона вирусот во Кина и пошироко, и тоа може негативно да влијае врз економиите во регионот.

Индексот MSCI   во Азија и Пацифик, со исклучок на Јапонија, беше околу 7,00 часа на минус 1 процент, намалувајќи се од највисокото ниво од јуни 2018 година.

На берзата во Токио, индексот Никеи падна за 0,9 проценти, додека вредноста на акциите во Австралија, Сингапур, Јужна Кореја, Шангај и Хонг Конг се намалија меѓу 0,2 и 2,3 проценти.

Пазарите се под притисок, како резултат на ширењето на корона вирусот, болест слична на пневмонија, од која четири лица починаа во Кина досега, со повеќе од 200 заразени.

„Таа ситуација пазарите ќе ја следат на радар на ризик затоа што, доколку ситуацијата стане критична, тоа би можело да биде голем удар за авијациската индустрија и локалниот туризам“, вели Стивен Инес, стратег во АксиКорп.

Состојбата на берзите се влошува и бидејќи Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги намали проценките за глобалниот економски раст оваа година, како резултат на неочекуваниот застој на растот во Индија и другите пазари во развој.