Како се јавува ремисија на оваа болест и дали може да трае долго?
Инциденцата на дијабетес постојано се зголемува на глобално ниво и борбата против оваа хронична состојба продолжува. Новите истражувања објаснуваат не само што го предизвикува дијабетес тип 2, туку и како да се лекува.
Помеѓу 1980. и 2014. година, бројот на луѓе кои живеат со дијабетес во светот се зголеми од околу 108. на 422. милиони, се наведува во студијата. Дури 90% од овие луѓе имаат дијабетес тип 2.


Фармаколошките интервенции направија малку за да се запре она што некои го нарекуваат пандемија на дијабетес.
Пред неколку години, Medical News Today ги објави првите резултати од клиничкото испитување кои покажаа дека интензивните програми за слабеење може да им помогнат на лицата со дијабетес тип 2 да постигнат ремисија без да земаат никакви лекови.
Професорот Рој Тејлор и неговиот тим побарале одговори на прашања за тоа како се појавува ремисија и дали може да трае долгорочно, како и зошто некои луѓе постигнуваат постојана ремисија додека други се разболуваат.
Целта на студијата беше да се тестира и валидира таканаречената хипотеза за двојни циклуси што професорот Тејлор и тимот ја поставија пред повеќе од една деценија.

Теоријата сугерираше дека дијабетес тип 2 е резултат на акумулација на маснотии во црниот дроб, што предизвикува отпорност на инсулин и го зголемува производството на шеќер во крвта. Овие ефекти, пак, го зголемуваат нивото на инсулин во плазмата, предизвикувајќи состојба кога инсулин го промовира производството на маснотии.
Ова зголемено ниво на маснотии во црниот дроб предизвикува липидите да се прелеваат во неколку ткива, вклучително и панкреасот. Бета клетките, кои се одговорни за производство на инсулин, се наоѓаат во панкреасот.

Студијата откри дека повеќето учесници во студијата одржувале ремисија две години, но тоа е можно само ако Конкретно, скоро 9. од 10. учесници кои успеале да изгубат 15. килограми или повеќе во овој експеримент ја промениле нивната состојба.
По две години, повеќе од една третина од овие луѓе немале дијабетес или потреба од дијабетес најмалку 24 месеци.
„Она што е важно е дека преку диета и упорност, пациентите можат да се ослободат од маснотиите и потенцијално да ја вратат состојбата. Колку побрзо ќе бидат дијагностицирани со дијабетес, толку е поголема веројатноста тие да постигнат ремисија“, објаснил Тејлор.
Националната здравствена служба (NHS) во Велика Британија ќе започне програма за тестирање на терапија за слабеење на илјадници луѓе кои живеат со дијабетес тип 2.