Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 154.524, бројката на оздравени пациенти е 143.427, на починати е 5.184, а бројот на активни случаи изнесува 5.913.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68179, активни 2493

Куманово 8763, активни 519

Прилеп 8255, активни 301

Тетово 7185, активни 230

Битола 6258, активни 419

Велес 5459, активни 174

Гостивар 5154, активни 124

Кавадарци 5141, активни 92

Охрид 4975, активни 290

Штип 4951, активни 137

Струмица 4093, активни 141

Струга 2969, активни 105

Кочани 2770, активни 86

Кичево 2527, активни 148

Гевгелија 2189, активни 64

Неготино 2177, активни 48

Свети Николе 1517, активни 62

Ресен 1233, активни 89

Крива Паланка 1217, активни 21

Радовиш 1130, активни 62

Берово 1026, активни 12

Делчево 964, активни 45

Дебар 938, активни 8

Виница 871, активни 90

Пробиштип 786, активни 18

Валандово 664, активни 11

Богданци 493, активни 17

Крушево 488, активни 34

Демир Хисар 396, активни 36

Демир Капија 396, активни 4

Кратово 363, активни 11

Македонски Брод 356, активни 1

Пехчево 266, активни 4

Македонска Каменица 243, активни 17

Дојран 132, активни 0