Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 156.078, бројката на оздравени пациенти е 150.276, на починати е 5.489, а бројот на активни случаи изнесува 310.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68806, 105
Куманово 8913, 32
Прилеп, 8334, 7
Тетово 7377, 97
Битола 6311, 1
Велес 5478, 4
Гостивар 5204, 21
Кавадарци 5156, 1
Охрид 5025, 6
Штип 4964, 4
Струмица 4130, 5
Струга 2985, 4
Кочани 2796, 4
Кичево 2607, 8
Гевгелија 2196, 1
Неготино 2184, 0
Свети Николе 1526, 1
Ресен 1234, 0
Крива Паланка 1227, 0
Радовиш 1162, 1
Берово 1032, 0
Делчево 974, 1
Дебар 949, 7
Виница 886, 0
Пробиштип 789, 0
Валандово 667, 0
Богданци 494, 0
Крушево 490, 0
Демир Хисар 400, 0
Демир Капија 396, 0
Кратово 377, 0
Македонски Брод 359, 0
Пехчево 269, 0
Македонска Каменица 249, 0
Дојран 132, 0