Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 284.875, бројот на оздравени пациенти е 264.443, на починати е 8.705, а бројот на активни случаи изнесува 11.727.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 131157, Активни 7081
Куманово 15624, Активни 496
Битола 13612, Активни 560
Прилеп 13193, Активни 311
Тетово 12985, Активни 381
Кавадарци 9701, Активни 425
Гостивар 9160, Активни 229
Велес 8944, Активни 295
Охрид 8287, Активни 249
Штип 7735, Активни 118
Струмица 7626, Активни 226
Кичево 5168, Активни 146
Кочани 4824, Активни 119
Струга 4528, Активни 91
Гевгелија 4029, Активни 151
Неготино 3450, Активни 156
Свети Николе 2565, Активни 86
Ресен 2489, Активни 71
Радовиш 2410, Активни 88
Крива Паланка 2293, Активни 56
Делчево 1856, Активни 57
Берово 1678, Активни 23
Дебар 1544, Активни 23
Валандово 1481, Активни 63
Виница 1336, Активни 27
Пробиштип 1272, Активни 13
Богданци 959, Активни 54
Кратово 910, Активни 26
Крушево 858, Активни 14
Демир Хисар 796, Активни 21
Македонски Брод 671, Активни 29
Демир Капија 521, Активни 14
Македонска Каменица 519, Активни 14
Пехчево 446, Активни 8
Дојран 248, Активни 6,