Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 154.725, бројката на оздравени пациенти е 146.043, на починати е 5.230, а бројот на активни случаи изнесува 3.452.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68261, активни 1404

Куманово 8778, активни 322

Прилеп 8264, активни 160

Тетово 7189, активни 121

Битола 6268, активни 232

Велес 5463, активни 91

Гостивар 5159, активни 59

Кавадарци 5147, активни 50

Охрид 4983, активни 198

Штип 4955, активни 74

Струмица 4100, активни 98

Струга 2970, активни 72

Кочани 2776, активни 54

Кичево 2538, активни 85

Гевгелија 2190, активни 35

Неготино 2179, активни 23

Свети Николе 1518, активни 42

Ресен 1233, активни 44

Крива Паланка 1218, активни 8

Радовиш 1136, активни 57

Берово 1026, активни 9

Делчево 967, активни 27

Дебар 938, активни 8

Виница 874, активни 67

Пробиштип 789, активни 18

Валандово 665, активни 6

Богданци 493, активни 8

Крушево 488, активни 22

Демир Хисар 396, активни 21

Демир Капија 396, активни 2

Кратово 367, активни 15

Македонски Брод 356, активни 1

Пехчево 266, активни 2

Македонска Каменица 247, активни 17

Дојран 132, активни 0