Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 333.360, бројот на оздравени пациенти е 319.717, на починати е 9.400, а бројот на активни случаи изнесува 4.243.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 157099, Активни 1645
Куманово 17739, Активни 195
Битола 17233, Активни 288
Прилеп 15075, Активни 188
Тетово 14220, Активни 200
Кавадарци 11660, Активни 207
Велес 10514, Активни 133
Гостивар 10102, Активни 156
Охрид 9830, Активни 217
Струмица 8582, Активни 105
Штип 8539, Активни 104
Кичево 5958, Активни 59
Кочани 5361, Активни 76
Струга 5060, Активни 109
Гевгелија 4685, Активни 67
Неготино 4002, Активни 73
Ресен 2949, Активни 37
Радовиш 2751, Активни 89
Свети Николе 2745, Активни 27
Крива Паланка 2563, Активни 25
Делчево 2043, Активни 28
Берово 1774, Активни 39
Дебар 1772, Активни 31
Валандово 1574, Активни 14
Виница 1437, Активни 19
Пробиштип 1290, Активни 2
Богданци 1064, Активни 12
Кратово 1064, Активни 27
Крушево 996, Активни 32
Демир Хисар 902, Активни 18
Македонски Брод 774, Активни 7
Демир Капија 616, Активни 8
Македонска Каменица 530, Активни 4
Пехчево 493, Активни 0
Дојран 364, Активни 2