Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 73 851, бројката на оздравени пациенти е 50 046, на починати е 2147, а бројот на активни случаи изнесува 21 658. Според досега завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 31871,  активни 11307

• Куманово 4285, активни 639

• Дебар 562, активни 165

• Штип 3072, активни 437

• Прилеп 3675, активни 893

• Тетово 4411, активни 976

• Струга 1785, активни 441

• Велес 2451, активни 661

• Битола 2654, активни 843

• Охрид 2042, активни 591

• Кавадарци 1717, активни 630

• Гостивар 3087, активни 807

• Гевгелија 945, активни 285 (66 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 158 на Богданци и 12 се странски државјани)

• Струмица 2007, активни 568

• Крива Паланка 525, активни 122

• Радовиш 523, активни 127

• Крушево 150, активни 71

• Кочани 1429, активни 251

• Пробиштип 408, активни 67

• Демир Хисар 219, активни 45

• Македонски Брод 198, активни 32

• Пехчево 120, активни 22

• Берово 452, активни 105

• Валандово 254, активни 55

• Виница 418, активни 120

• Делчево 605, активни 293 (172 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)

• Кратово 172, активни 25

• Свети Николе 980, активни 196

• Кичево 1448, активни 349

• Ресен 563, активни 178

• Неготино 823, активни 357 (123 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Активни случаи по општини Скопје денеска (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје)

• Чаир – 732

• Гази Баба – 1690

• Аеродром -1556

• Карпош – 1416

• Центар – 1249

• Кисела Вода – 1481

• Ѓорче Петров – 1022

• Бутел – 587

• Шуто Оризари – 194

• Студеничани – 59

• Сарај – 175

• Арачиново -22

• Илинден – 311

• Сопиште – 68

• Чучер Сандево – 102

• Петровец –116

• Зелениково -105

• Странец – 257

• Нераспределен- 165“, информира Министерството за здравство.