Свинската маст не е штетна. Сепак, треба да се користи умерено, советуваат експерти за исхрана.
Таа содржи холестерол, но и тој е потребен за нормално да функционираме, сепак треба да се јаде и употребува во ограничени количини.
Оваа маснотија тешко се расипува и може долго да стои на ладно и суво место.