Личната хигиена е една од клучните елементи за здрав живот. Тоа е затоа што, како што објаснува кардиологот од Њујорк, Стивен Рејсман, миењето на косата, миењето на забите и редовното туширање помагаат да се ослободите од микроби, паразити и други потенцијални заразни агенси.

„Секојдневно доаѓаме во контакт со бактерии и вируси кои можат да предизвикаат болести. Превенцијата со одржување на редовна хигиена е важна за да не се разболиме“, рече Рејсман.

Но, дали некогаш сте се запрашале колку често некои од овие основни хигиенски навики треба да ги практикувате?

Колку често треба да се мие косата?

И додека некои велат дека треба да ја миете косата секој ден, други велат дека миењето поретко е подобра опција. Ова е затоа што не постои единствен одговор на ова прашање, но сето тоа се сведува на личноста и типот на коса.

„Косата на секоја личност варира во зависност од возраста, етничката припадност, нивото на активност и типот на косата – сето тоа одредува колку често ви е потребно миење на косата“, рече дерматологот Шилпи Кетарапал во интервју за „Најдобар живот“.

Сепак, тој тврди дека дури и ако вежбате секојдневно, не треба да ја миете косата секој ден.

„Обично ги советувам пациентите да се придржуваат кон стандарден распоред за миење на косата, било да е тоа три пати неделно, еднаш неделно или неколку пати месечно“, објасни таа.

Колку често треба да се туширате?

Можеби ќе ве изненади кога ќе чуете дека веројатно се туширате почесто отколку што е потребно. Според „Медицински вести“, некои луѓе, особено возрасните кои не се премногу активни, можат тоа да го прават со само едно или две туширања неделно. Децата на возраст меѓу 6 и 11 години треба да се тушираат на два дена, додека тинејџерите треба да се тушираат секој ден. Се разбира, луѓето кои вежбаат честопати треба почесто да се тушираат.

Во суштина, ако се чувствувате чисто, тогаш не треба да се туширате без причина. Прекумерното туширање ги елиминира добрите бактерии од вашата кожа, ве прави повеќе склони кон инфекција.