Лукот е едноставен и достапен природен лек. Во народната медицина, се користи за лекување на многу заболувања и проблеми. Бидејќи е многу моќен природен антибиотик, убива голем број на различни бактерии, а покрај тоа го стимулира имунолошкиот систем и ја нормализира цревната флора.
Списокот на позитивни ефекти врз организмот не завршува тука. Можете да јадете лук како гарнир, како составен дел од оброкот, но и за себе. Обично го јадеме со оброк, но дали некогаш сте се запрашале што прави консумирањето лук на празен стомак на вашето тело?
Научниците имаат и откриле дека овој метод е всушност многу ефикасен во спречувањето и лекувањето на многу болести. Тие тврдат дека кога консумирате лук на празен стомак, тоа само ја зголемува нејзината моќ, затоа што се изложени штетни бактерии, а со тоа и повеќе подложни на дејството на состојките со кромид.

Бели кромид ПРОТИВ ИНФЕКЦИИ Лукот содржи азотни материи, натриум, калиум, селен, калциум, магнезиум, силициум, сулфурна киселина, витамин Ц, Д, Б, фитостероли и есенцијални масла. Покрај тоа, лукот е богат со фитонциди, како што е алицин. Според некои истражувачи, алицинот е исклучително ефикасен во инфекции и воспаленија. Лукот исто така содржи повеќе од четиристотини различни минерални состојки, вклучително и многу антиоксиданти.
9 работи кои се подобруваат  со лукот доколку го јадете?
– Го спречува стареењето и затнувањето на големи и периферни артерии
– Благодарение на неговите лековити својства, помага да се намали нивото на лошиот холестерол во крвта
– Убива голем број на различни бактерии
– Заштитува од срцеви заболувања. Лукот ја намалува синтезата на триглицериди во црниот дроб кои помагаат да се спречи атеросклероза
– Го намалува крвниот притисок и има антиинфламаторни својства
Лукот е природен антибиотик и е ефикасен лек за настинка
– Се препорачува за заболувања на нервниот систем
Лукот помага да се убијат глиобластом клетките на мултиформ или малиген тумор на мозокот
– Го зајакнува имунолошкиот систем.