Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 154.891, бројката на оздравени пациенти е 146.499, на починати е 5.249, а бројот на активни случаи изнесува 3.143.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68323, активни 1241

Куманово 8789, активни 294

Прилеп 8277, активни 139

Тетово 7196, активни 114

Битола 6275, активни 208

Велес 5463, активни 79

Гостивар 5161, активни 56

Кавадарци 5149, активни 43

Охрид 4991, активни 191

Штип 4956, активни 63

Струмица 4105, активни 90

Струга 2974, активни 70

Кочани 2780, активни 53

Кичево 2544, активни 81

Гевгелија 2190, активни 29

Неготино 2182, активни 24

Свети Николе 1521, активни 41

Ресен 1233, активни 40

Крива Паланка 1219, активни 8

Радовиш 1149, активни 67

Берово 1027, активни 6

Делчево 970, активни 30

Дебар 938, активни 5

Виница 874, активни 55

Пробиштип 789, активни 16

Валандово 665, активни 6

Богданци 493, активни 6

Крушево 488, активни 22

Демир Хисар 397, активни 21

Демир Капија 396, активни 2

Кратово 373, активни 21

Македонски Брод 358, активни 3

Пехчево 267, активни 2

Македонска Каменица 247, активни 17

Дојран 132, активни 0