Изгорениците од сонце може да бидат доста болни и да го зголемат ризикот од развој на рак на кожата. Фондацијата за карцином на кожа наведува дека ризикот е уште поголем ако сте ги имале овие изгореници пет или повеќе пати во животот.

Што ја предизвикува болката?

Ултравиолетовото зрачење ја оштетува ДНК во кожата, што доведува до воспалителен одговор со синтеза на простагландини и цитокини и отекување на крвните садови на кожата“, објасни дерматологот д-р Самер Џабер. Тоа предизвикува црвенило, оток и болка. Понекогаш погодените клетки на кожата се уништуваат, додава тој.

Изгорениците треба да се третираат што е можно побрзо, а дерматолозите ги открија најдобрите домашни лекови кои можат да ви помогнат во тоа.

Ладни облоги: Потопете чиста крпа во ладна вода и ставете ја на изгорениците. Повторувајте ја постапката пет пати на ден, и чувајте ја крпата на изгорениците пет до десет минути.

Туширајте се со ладна вода: Американското здружение на дерматолози објаснува дека студената вода всушност може да помогне во гаснењето на огнот што го чувствувате на вашата кожа. Туширајте се со ладна вода и внимателно избришете со крпа, но држете ја кожата малку влажна за да можете да го впиете хидратантот што го нанесувате.

Користете алое вера: Алое вера може да помогне во лекување на изгореници. Може да нанесувате препарати од алое вера на изгорениците неколку пати на ден или да направите ладни облоги од алое вера.

Користете млечни производи: Џабер истакнува дека можете да нанесете ладно млеко на ткаенина, а потоа да ја ставите ткаенината на изгорениците. Можете исто така да користите обичен јогурт. Млечните производи можат да ја ублажат болката и да го стимулираат процесот на заздравување, а може да ги нанесувате на секои 20 минути неколку часа.

Хидрирајте се: Ако имате изгореници, треба да пиете многу течности за да спречите дехидрирање, според Американското здружение за дерматологија.

За да спречите изгореници, користете крема за сончање со висок фактор на заштита. Ултравиолетовото зрачење е најинтензивно во средината на денот, па затоа треба да избегнувате изложување на сонце тогаш.