Како да препознаете дека нешто не е во ред во вашиот организам, односно дека инсулинот не си ја врши својата функција оптимално?

Високото ниво на шеќер во крвта може да се препознае по голем број симптоми, меѓу кои:

– сува уста

– жед во поголемиот дел од денот

– честа потреба за мокрење, особено навечер, за време спиење

– честа глад

Како што веќе споменавме, високиот шеќер во крвта не значи и нужно дека имате дијабетес. Тоа е само еден симптом на дијабетесот. Високото ниво на шеќер во крвта може да се препознае по голем број симптоми, меѓу кои:

– сува кожа и јадеж

– дебелеење и вишок масно ткиво околу стомакот

– слаба концентрација

– замаглен вид

– чести инфекции

– неугодност во желудникот

– проблеми со нервите

– потешко зараснување на рани

– импотенција

 

– проблеми со нервите

– потешко зараснување на рани

– импотенција

Доколку ги имате овие симптоми или се сомневате на висок шеќер во крвта, задолжително посетете лекар и направете ги потребните тестирања.

Ако нивото ви е на висока граница, не започнувајте веднаш со лекарства, туку сменете го стилот на живеење и започнете да се храните правилно.