Сончогледовото масло е познато по својот лесен вкус, здравствените придобивки и големата употреба во кулинарството. Тоа е одличен избор на витамин Е и освен што е корисно за здравјето, добро влијае и врз кожата и косата.

Сончогледовото масло содржи повеќе витамин Е од било кое друго растително масло. Витаминот Е е вклучен во различни телесни функции и делува антиинфламаторно кај болестите како што се артритис и астма, а недостатокот на овој витамин доведува до намалување на имунитетот и други здравствени проблеми.

Сончогледовото масло содржи многу малку заситени масти, што го прави добро за здравјето на срцето, а не содржи транс масти. Тоа е природен навлажнувач кој ја негува кожата и косата. На кожата, маслото може да се користи за да ја одржи влажноста и да ја третира сувата кожа, особено кај бебињата каде прави заштитна бариера која ги спречува инфекциите.

Сончогледовото масло во производите за нега на коса делува како заштитувач на косата која е сува и има кршливи влакна.