Се борат за живот двајца возрасни пациенти на Инфективна клиника.

Тие имаат компликации од грип и се на механичка вентилација на Универзитетската Клиника за инфективни болести, а таа здравствена установа информираат дека се во животозагрозувачка состојба.

Инаку, на Инфективната клиника се хоспитализирани вкупно 38 пациенти со компликации од грип.

На Универзитетската Клиника за детски болести, пак, се хоспитализирани 17 пациенти со симптоми на грип, но сите немаат компликации. Директорката на Клиниката, Наташа Најдановска Алулоска денеска изјави дека две деца се хоспитализирани со потешка форма на бронхопневмонија од компликации од грип и посочи дека немаат пациенти со грип кои се на механичка вентилација.

Во врска со девојчето кое вчера почина на таа Клиника од компликации од грип, таа рече дека тоа имало хронична болест, енцефалопатија и церебрална парализа.

„Почина со пневмонија како компликација од грип. Детето беше долги години пациент на Клиниката, а со грип беше лекувано два дена“, додаде д-р Најдановска Алулоска, одговарајќи на новинарско прашање.