Кривична пријава за злоупотреба на службената положба заработија финансиска директорка и шефица на отсек за јавни набавки во ЈЗО Општа болница-Охрид.

Како што информираат од МВР,  О.Л.(49) од Струга и М.К.(58) од Охрид во 2014 година ја злоупотребиле службената положба со исплата на фактура за сервисирање на нов апарат-колоноскоп што се уште бил под гаранција при што го оштетиле буџетот на болницата за преку 57 илјади денари.

Според МВР, во текот на октомври 2016 година О.Л. од фирмата „Уни Медикал” набавила апарат – електрокаутер со вредност од 3.000.000 денари, иако истиот имал вредност од 900.000 денари. Тендерот за набавка на наведениот апарат, пак, првопријавената го распишала во март 2017 година.