Постои еден топол напиток кој многумина го нарекуваат “напиток за долговечност“.

Овој напиток се состои од турско кафе со додаток на природен мед и малку лимонов сок.

Вака подготвеното кафе има смирувачко дејство на вашето тело. Медот кој содржи фруктоза и глукоза многу помага за вашиот џигер и го намалува нивото на шеќер во крвта.

Лимонот го намалува крвниот притисок и го зајакнува имунитетот. Поради овие корисни својства овој напиток го нарекуваат и “напиток за долговечност“ или “еликсир за здравје“.

Сепак, овој напиток не треба да се злоупотребува затоа што може да предизвика и негативни реакции кај луѓето кои се алергични.

Подготовка: Сварете средно-јако кафе, а потоа претурете го во шолја. Кога малку ќе се излади додадете малку мед и неколку капки лимон.

Овој напиток пијте го барем еднаш неделно – не почесто од тоа.