Агенцијата за лекарства на Европската унија (ЕМА) денеска одобри верзии на вакцини против коронавирусот прилагодени на омикрон сортата, развиени од фармацевтските компании „BioNTech/Pfizer“ и „Moderna“.

Агенцијата појасни дека Комитетот за хумани медицински производи на ЕМА препорачал одобрување две вакцини приспособени да обезбедат поширока заштита од Ковид-19 како засилувачка доза. Вонредната седница на Агенцијата беше свикана за да се донесе одлука пред почетокот на есенските кампањи за вакцинација.

– Овие вакцини се адаптирани верзии на оригиналните вакцини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna) за да ја таргетираат подваријантата Omicron BA.1 како додаток на оригиналниот вид коронавирус, се објаснува во соопштението на ЕМА.

Според проценката на Агенцијата, односните вакцини може да предизвикаат силни имунолошки реакции против „Omicron BA.1“ и оригиналниот вид на „SARS-CoV-2“ кај луѓето кои претходно биле вакцинирани. Во јуни EMA започна со преглед на адаптираните акции на „Moderna“ и „BioNTech/Pfizer“.

Сепак, тие вакцини се развиени за заштита од постарата подваријанта на омикрон, а не од соевите „BA.4“ и „B.5“ што брзо се шират, а се одговорни за повеќето инфекции со коронавирус во Европа во моментот. ЕМА моментално собира информации од клиничките испитувања за друга вакцина „BioNTech/Pfizer“ прилагодена на подваријантите „BA.4“ и „B.5“.