За појавата на карцином во најголем дел од случаите е одговорна генетиката, но исто така и животниот стил има многу големо влијание.

Некои случаи на карцином не можеме да ги контролираме, поради одредени генетски предиспозиции, но науката потврдува дека постојат барем 30 ризици кои може да ги спречите.

Секако, не значи дека доколку практикувате и консумирате некои од следните работи, со сигурност ќе дојде до појава на рак, но според науката и истражувањата, најдобро е колку што може повеќе да ги избегнувате.

Ова е листа на 16 работи кои научниците досега ги поврзаа со појавата на рак:

1. Претерување со шеќер

2. Пушење цигари

3. Сончање и солариум

4. Токсични хемикалии на работното место

5. Работење во ноќна смена

6. Арсен

7. Чадено месо и месо приготвено на скара

8. Јаглен

9. Претерано консумирање алкохол

10. Издувни гасови

11. Солено сушено месо и кисела зелка

12. Прашина од дрво

13. Антибеби пилули

14. Прекумерна тежина

15. Импланти

16. Загаден воздух