Европските министри со апел да се најде што побргу вакцина против корона , достапна за сите

На видео конференцијата, министрите го поздравија предлогот на Европската комисија (ЕК) за воспоставување нова програма EU4Health, која треба да ги зајакне здравствените системи на земјите-членки. „Свесни сме дека развојот на…

На видео конференцијата, министрите го поздравија предлогот на Европската комисија (ЕК) за воспоставување нова програма EU4Health, која треба да ги зајакне здравствените системи на земјите-членки.

„Свесни сме дека развојот на безбедна и ефикасна вакцина е најдобриот начин за борба против пандемијата на „ковид-19“ и дека брзиот развој на вакцината и обезбедување на неговата достапност е исклучително важно“, рече државниот секретар на хрватското Министерство за здравство, Томислав Дулибиќ.

ЕК во мај го претстави планот за опоравување од пандемијата, вклучително и програмата за здравствена заштита на ЕУ44.

За тоа се планирани 9,4 милијарди евра, многу повеќе од претходно предложените 413 милиони евра.

Средствата, меѓу другото, ќе бидат потрошени на „подготвеност и превенција, како и достапност на лекови и медицински материјали“, рече Дулибиќ.


Related Articles