Министерот за здравство Венко Филипче соопшти дека во овој момент нема пациент кој примил трета доза вакцина, а е хоспитализиран.

-Досега, 99 пациенти вакцинирани со трета доза се дијагностицирани како позитивни и обично дијагнозата е четири до пет дена по примената трета доза. Има само еден смртен случај, но со друга тешка здравствена состојба, рече Филипче, одговорајќи на новинарско прашање дали има пациенти кои примиле трета доза и се заразиле со КОВИД, биле хоспитализирани или починале.

Филипче повтори дека како трета доза, се препорачува да биде примена вакцината Фајзер. Притоа е неважно која вакцина била аплицирана во првите две дози. Ова не важи за синофарм и синовак, како и за имунокомпромитирачките пациенти. Кај нив третата доза треба да се прими по три месеци од втората доза, рече Филипче.