По извештајот кој е објавен на 24.02.2019 „Кои се во светот најздрави нации“, Македонија е на дното на листата.

Во 2017 година Македонија била на 44-то место, додека пак во 2019-та година бележи 12 места пад и се наоѓа на последното место односно на 56-то место. Пред нас се Србија на 55-то место, Босна и Херцеговина на 42 место, Црна Гора на 41 место. Додека пак Албанија се наоѓа 43 место, а пак Грција на 26 место.

Оваа табела покажува колку се ефективни мерките на Филипче и на владата на СДСМ, со нивните реформи во здравството го допревме дното на листата и станеме најнездрава нација во светот.