Кавадарци ќе добие Центар за палијативна нега, најави денеска министерот за здравство Венко Филипче по средбата со менаџментот и вработените во кавадаречката општа болница.

Тој информираше дека на средбата се разговарало и за проблемите со кои се соочува оваа болница. Тоа е компјутерски томограф за кој од Министерството започнуваат постапка за набавка, со што оваа болница ќе стане регионален центар со кој ќе биде покриена оваа услуга за околу 70 илјади граѓани кои живеат во овој регион.

– Исто така, надоградба на еден дел кој повеќе од 30 години е празен како карабина, а е идеално место да стане центар за палијативна нега за пациентите од цела држава. За таа цел треба тој да се надгради, да се реновира соодветно, да се опреми за сите пациенти на кои им треба некоја подолготрајна форма на лечење, а кои во моментов ги гушат интензивните неги во клиничкиот центар, соопшти министерот.

Тој додаде дека станува збор за пациенти за кои во овој момент нема соодветна установа.

– Сметаме дека ова е добро место заради тоа што е централна позиција во државата, заради тоа што има експертиза што е многу битно, соодветен број на интернисти, на хирурзи, но и анестезиолози и се надевам дека ова ќе биде еден добар центар во кој тие пациенти ќе добиваат нега на начин на кој во моментов не им е соодветно обезбедена во ниту една институција во државата, рече Филипче.

Компјутерскиот томогарф има серизони шанси да стигне во болницата до крајот на годината, а за центарот за палијативна нега ќе треба нешто повеќе време заради тоа што има градежни активности кои треба да се направат, освен опремување.

– Ова е добро место каде ќе бидат сместени од десет до дванаесет пациенти, што е сосема доволен капацитет согласно со потребите во моментов на државата. Потребите секогаш растат и секогаш кога ќе излезете со некоја нова понуда на некоја соодветна специјалност, или која досега ја немало во државата, секогаш излегуваат пациенти.Така да според проценките и според искуството, мислам дека ова е доволен капацитет, нагласи министерот Филипче. И додека министерот најавува новини, заборави дека во оваа болница со години ќените немаат гинеколог, па од скоро време патува од Скопје. фалат и други специјалисти.

Според директорот на болницата, Диме Коцев со центарот за палијативна нега ќе го покачат дигнитетот на болницата.