Струмица во моменотв е најзагадениот град во Македонија, иако постојано од власта се напоменува дека општината е гасифицирана, па и дека се спроведуваат серија на мерки против загадувањето.

Во моментов ПМ 10 честичките на мерната станица во Струмица покажува неверојатни 624 микрограми.