Гоџи бери, императорско плодче, кинеска шипинка се само дел од имињата на тоа Хималајско растение. Античка кинеска легенда раскажува за билкар – Ли Чинг-Јун, кој живеел цели 256 години, во неговото мени било присутна токму растението Годжи бери.

Денес ние го познаваме растението како супер храна, моќен антиоксидант и извор на витамин C. Покрај тоа, тој е извор уште на витамин А, B, ликопен, стероли, влакна, полисахариди, зеаксантин и многу минерали (селен, железо, цинк, калиум, калциум и други).

Goji бобинки помогаат на видот – во голема мера одговара на ноќно слепило. Содржината на лутеин и зеаксантин ги штити очите од штетните ефекти на ултравиолетовите зраци и штетата што ја предизвикуваат – катаракта, макуларна дегенерација. Во една студија, беше откриено дека кога се зема 15 g редовно овошје за 28 дена, нивото на зеаксантин значително се зголемува.

Ликопен не само што дава црвена боја. Како моќен антиоксидант, го штити кардиоваскуларниот систем од оксидативен стрес. Фитостероли (бета-ситостерол) во овошје го намалуваат нивото на холестерол и помагаат во одржување на нормалните нивоа на крвниот притисок. Содржината на цинк и витамин Ц помага да се одржи здрав имунитет.