Манипулациите на Град Скопје со бездомните животни и со друшствата за заштита на животни, како и логорот наречен Зоолошка градина во Битола е тема на сторијата за третманот на институциите врз животните во Македонија на емисијата „Пет за Pet“.

ЈП Лајка е место каде ќе се убиваат бездомните заловени кучиња, апелираат тие за новиот стационар, кој Петре Шилегов со години го најавува, но никако да го отвори.