Докторите објаснуваат дека бројката може е да и повисока кај децата кај кои не е направено тестирање за грип. Во полн ек се пневмониите и гнојните ангини. Во детската болница „Козле“ дневно доѓаат и по 100 деца за прегледи, а 70 деца се хоспитализирани.

Најдобра превентива и кај децата, како кај возрасните е вакцинацијата против грип, пред се кај често болните деца.

Најголема причина за разболувањата се големите промени на темпратурите и загадувањето.