Постои зеленчук кој најмоќно влијае во борбата против опасната бактерија хеликобактери пилори, со која за жал сè соочуваат се повеќе луѓе ширум светот.

Ако не се третира навреме и правилно, може да доведе до многу тешки состојки како чир на желудник, пукање на слепо црево, па дури и карцином.

Зеленчукот кој помага да се уништи бактеријата е брокулата.

Брокулата е богата со железо, калциум, магнезиум, сулфур, витамини, а особено витамин Б.

Може да ја користите како додаток, главно јадење, во смути, сокови, каши.

Со вкусен оброк од брокула заштитете се од оваа опасна бактерија, но и придонесете за зачувување на општото здравје на организмот.