Во текот на изминативе две недели магазинот „The Sun“ пренесе дека губењето на сетилото за мирис е симптом на повеќе од 10% од заразените луѓе со коронавирус. Еден тим на истражувачи од Аргентина откри дека оние кои страдаат од аносмија (губење на сетилото за мирис) имаат поголема веројатност да имаат когнитивно оштетување.

Тие проучувале стотици луѓе на возраст меѓу 55 и 95 години една година по инфекција со Ковид. Од 766 учесници, 88 проценти имале ковид, а 11,6 проценти не (позната како контролна група). Степенот на аносмија бил проучен со тест во кој учесниците требало да идентификуваат три различни мириси.

Покрај тоа, истражувачите тестирале четири нивоа на сознание – меморија, внимание, јазик и извршна функција. Две третини од оние кои имале ковид имале функционално оштетување на меморијата, што кај половина од нив било доста сериозно. Околу 11 отсто покажале проблем со меморијата, осум отсто со внимание и извршна функција, додека 11,6 отсто од нив имале проблем во сите области.

Водачот на студијата д-р Габриела Гонзалес Алеман, вели дека учесниците покажале доминантно оштетување на меморијата како што се гледа во Алцхајмеровата болест. Сите учесници со тешко когнитивно оштетување имале аносмија, а сериозноста на аносмијата може да го предвиди степенот на когнитивно оштетување.

– Нашите податоци силно сугерираат дека возрасните над 60 години се поподложни на когнитивно оштетување по Ковид, доколку имале миризлива дисфункција, без оглед на тежината на Ковид, вели Гонзалес-Алеман.

Когнитивните проблеми опстојувале една година по болеста, но д-р Гонзалес-Алеман додава дека е премногу рано да се каже дали е трајно.