Луѓето треба да избегнуваат да користат алтернативни засладувачи за контрола на својата тежина, велат експертите од Светската здравствена организација. Нискокалорични или некалорични засладувачи се користат наместо шеќер за засладување на храната и пијалаците и може да се најдат во производи, како десерти и готови оброци, колачи, пијалаци, гуми за џвакање и паста за заби.

Новите упатства на Светската здравствена организација (СЗО) ги охрабруваат луѓето да не користат засладувачи без шеќер (NSS) како средство за контрола на тежината.

Внесувањето слободни шеќери е поврзано со зголемување на бројот на луѓе со прекумерна тежина, како и со зголемување на бројот на случаи на дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести, рак и расипување на забите.

Со фокус на намалување на внесувањето шеќер, СЗО наведува дека постои „зголемен интерес за засладувачите без шеќер како можна алтернатива“. Поради способноста на вештачките и природните засладувачи да обезбедат сладок вкус без калории, некои тврдат дека тие може да помогнат во спречување прекумерна тежина или дебелина.

Но, други сугерираат дека тие би можеле да го зголемат ризикот. Како резултат на тоа СЗО презеде преглед на студии што ги испитуваа ефектите на таквите засладувачи. Севкупно, експертите на СЗО испитуваа податоци од 283 студии спроведени на возрасни, деца, бремени жени или мешани популации.

Резултатите сугерираат дека „употребата на засладувачи без шеќер не дава никаква долгорочна корист во намалувањето на телесните масти кај возрасни или деца“. Авторите на студијата рекоа дека краткорочната употреба на засладувачи без шеќер може да доведе до помало губење на тежината „кога нивното внесување е поврзано со намалување на вкупното внесување енергија“.

СЗО исто така рече дека може да има негативни ефекти поврзани со долготрајната употреба, како што се зголемен ризик од дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести и смрт. Но, авторите додаваат дека е потребно дополнително истражување.

Како резултат на студијата, СЗО објави ново условно упатство, кое препорачува засладувачите без шеќер да не се користат за контрола на телесната тежина или за намалување на ризикот од незаразни болести. Препораката се однесува на сите лица, освен оние со претходно постоен дијабетес.