Медицината веќе долго време советува дека секое овошје и зеленчук со портокалова боја драстично го намалуваат ризикот од болести на срцето, очите, малигни болести, пореметување на метаболизмот и многу други.

Причината за тоа се должи на супстанцијата наречена алфа-каротин, кој од своја страна претставува моќен антиоксиданс со силно антикарценогено својство.

Истражувањето траело цели 18 години во кое учествувале 15.000 мажи и жени на различна возраст.

Крајните резултати покажуваат дека ризикот да починете од болести на срцето или карцином се намалува за цели 40%.

Затоа јадете се што е портокалово. Дури и да не сте љубител на моркови и тиква на пример.