Зоран Заев и неговата десна рака Драги Рашковски се летнати во облаци, па можеби токму затоа им требаат хеликоптери. Но тоа не е и не смее да биде оправдување за криминал и штетни договори тешки десетици милиони евра, рече на денешната прес-конференција генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Игор Јанушев.

-Владата молчи за деталите од договорот со фирмата „САРХЕМС“, со кој што на човек фирма, формирана 24 дена пред објавување на јавниот повик, треба да и се платат огромни 72 милиони евра. Молчат Заев и Рашковски, но затоа членовите на Комисијата за спроведување на јавната набавка не сакале да молчат. Целиот проект смрди на криминал и затоа, според информациите кои ги имаме, двајца од членовите на Комисијата не се согласуваат и даваат издвоено мислење во Извештајот за постапката. Затоа, повторно јавно прашуваме, дали во одвоените мислења се посочува дека документацијата на приватниот партнер не била целосна и дали некој од документите на фирмата фаворит на Заев и Рашковски се доставени со задоцнување и надвор од роковите? Затоа јавно прашуваме дали Комисијата не можела или не сакала да се изјасни околу иновативниот начин на кој партнерот на Заев си одбрал за да си наплати од Македонија 72 милиони евра? Истакна Јанушев.

Тој запраша дали е точно дека побарале мислење и од Јавното претпријатие за државни патишта околу идејата извесниот Саша Ѓаковиќ да земе процент од наплатата на патарините?Дали е побарано мислење и од АД М-НАВ и од АЦВ во врска со одвојување на процент од наплатата за прелетите или авионските билети, односно патничката такса?

-Многу сомнежи за криминал, а уште пострашен молк од Рашковски и Заев. Дури кружат гласини дека и на мислењата од институциите им се става степен на класификација за истите да се сокријат од јавноста. Како што наближуваат изборите, и денот кога граѓаните ќе им кажат дека доста ја уништуваа и пљачкосуваа Република Македонија, така криминално-рекетарската банда предводена од Заев се и се побезобразно краде. Тазе основаната фирма на извесниот Ѓаковиќ е единствениот понудувач на владиниот повик. Затоа фирмата сама со себе си се наддава на електронската аукција која е одржана 25 октомври и нормално, останува на првично понудената цена за монополот, односно 10.000 евра месечно. Во превод, тоа значи дека државата ќе плати на фирмата 72 милиони евра, плус ќе и ги даде на располагање сите објекти и опрема во центарот за обука на пилоти во износ на 10 милиони евра. А, за возврат за сите 8 години приватниот партнер ќе плати на државата 960.000 евра. Да не беше трагично, ќе беше смешно. Значи имаме една фирма која што конкурира и си се наддава сама со себе, а притоа е основана само 24 дена пред објавата на повикот. Имаме сомнителни „иновативни” методи за собирање на 72 милиони евра. Имаме сериозна информација дека три документи кои се доставени до Комисијата по крајниот рок и тоа: потврда за успешно завршена работа од ист или сличен тип, сертификат за работен капитал и потврда дека нема прекршочна санкција за фирмата. Исто така имаме издвоено мислење на членовите на Комисијата и класифицирано истото од страна на институциите кои ги доставуваат, потенцираше Јанушев

Јанушев подвчеле дека практично ги имаме сите основи да се сомневаме дека на повидок е уште еден голем криминал. Тоа што немаме е транспарентност од владата и одговори кои ги чекаат граѓаните. Зоран Заев и криминално рекетарската банда околу него се на прагот да испумпаат 72 милиони евра од граѓаните и да ги дадат во форма на концесија односно приватно партнерство на фирма основана пред дваесетина дена. Државата е повеќекратно во загуба. За да можат граѓаните да разберат за каква измама се работи, доволно е да се знае податокот дека со 72 милиони евра колку што Заев ќе даде за 8 години може да се купат 15 најсовремени хеликоптери за медицинска итна помош или повеќе од 1.500 најсовремени амбулантни возила. Уште еднаш потсетуваме власта да не си игра со државата и парите на граѓаните. И уште еднаш да ги потсетиме дека секој криминал ќе биде санкциониран.