Во Јапонија денес е популарно секое утро по будењето да се пие барем една чаша вода. Водата е универзален раствор и главна компонента на метаболизмот, а кога во организмот имаме недостаток од овој пијалак се јавуваат проблеми во метаболизмот кои резултираат со разни заболувања.

Јапонското медицинско друштво ја признало оваа терапија како успешна во лекувањето на хроничните, тешки заболувања, но и болестите на модерното доба. Со 100% сигурност се лекуваат следниве болести: главоболка, болести на срцето, артритис, епилепсија, астма, туберкулоза, менингитис, болестите на бубрезите, хемороиди, заболувања на очите, менструални болки… Начин на лекување: – Наутро штом се разбудите веднаш испијте 4 чаши млака вода од 160 ml. – Потоа немојте ништо да јадете ниту пиете во следните 45 минути. – Дури откако ќе поминат 45 минути може да појадувате. – Два часа после појадокот, ручекот или вечерата не пијте вода и не консумирајте храна.

Луѓето кои не можат да испијат наеднаш 4 чаши вода, тоа нека го прават постепено почнувајќи од една чаша вода, па нека накачуваат сè повеќе. Оваа јапонска метода нема несакани ефекти, а препорачана количина на вода во текот на ден е 30 ml за 1 kg од вашата тежина. Совет плус. Сите знаеме колку е пријатно да се испие чаша студена вода по топол оброк. Но, студената вода ја прави масната храна која ја конзуирате тврда, што го забавува варењето на храната во желудникот. Овој „талог“ започнува реакција со киселината од желудникот, се распаѓа и апсорбира во цревата побрзо отколку цврстата храна. Тоа ги затрупува цревата, и многу брзо доведува до зголемување на телесната тежина, а после и други сериозни заболувања, дури и рак. Ако не можете без вода, после оброк е  најдобро да се напиете топла вода.